Mössor

Rut – en mössa med rutiga ränder

Virkad Mössa Rut

Sedan tidigare har jag två mössor som heter Svea och Sara. De påminner om varandra, men har vissa skillnader. Sara är dessutom i vuxenstorlekar och Svea i barnstorlekar. Namnen på mina mönster kopplar jag oftast samman med den som jag virkade accessoaren till. Moster Annki fick en sjal, så den fick heta sjal Annki. Likaså med faster Siw, mamma Eleonor och så vidare… 

Svea är min brorsdotter och hon fick en bebismössa när hon var ett halvt år. Svea har en storebror som heter Gideon och jag har ont om plagg som är grabbiga. Så mitt mål var att skapa en mössa till honom. Mönstrad ville jag ha den och reliefstolpar gillar jag skarpt. Jag ville dock inte att reliefen skulle bli randig som i Sveamössan och jag började testa mig fram med våffelmönster i olika varianter. Testade lite, repade lite, testade lite till, repade ännu mer och började nog om från början ett par gånger. 

(Min sambo påstår att min hobby räcker dubbelt så länge än alla andras, eftersom jag repar upp och börjar om så många gånger. Ja, ja… det är roligt att virka, så det gör inget. 😉 )

Till slut var jag nöjd med rutorna och jag hade ett slutresultat. När jag väl satt med den rutiga mössan i knäet och tittade på den så insåg jag att jag kommer att få skapa ytterligare en mössa som då får heta Gideon, för mössan i mitt knä kunde inte heta något annat än Rut!

Min farmor Ingegerd hette dessutom Rut i andra andra, så den här mössan får bli farmors mössa. Det fina med Rut är att mönstret är neutralt och passar till alla som gillar mössor. Tjejer som killar, tanter som farbröder, gamla som unga. Så nu är det bara att sätta igång och virka. Massor av mössor, för man vill ju ha många olika färger att byta med. I alla fall vill jag det. 😉