Garner · Handledsvärmare

Handledsvärmare i merino-cotton

Flera av mina mönster utgår från bomullsgarnet Catona, vilket är ett fantastiskt garn att arbeta i. Det fungerar bra till accessoarer för sommaren. Till vintern föredrar jag ull, ja egentligen föredrar jag ull även på sommaren. Inte helt ovanligt att midsommar brukar ha samma temperatur som julafton i detta land.

Svårigheten har varit att hitta ett ullgarn som fungera att byta ut bomullsgarnet med, för att kunna skapa virkade alster av mina mönster, utan att behöva tulla på storleken eller ändra virknålens nummer. Nu har jag hittat ett riktigt trevligt merino-cotton som fungerar perfekt.

Med Sandnes Duo har jag skapat ett par handledsvärmare från mönstret Silfveranemon med ruta. Efter att ha virkat rutan enligt mönstret, så fortsatte jag med ytterligare 4 varv med halvstolpar. Av dessa 4 varv gjorde jag varv 1 och varv 3 som hålmönster, genom att virka 1 hst, 1 lm, 1 hst, 1 lm o.s.v. I hörnorna är det forfarande 2 hst bredvid varandra. Vill du skippa hålmönstret och istället ha en helst slät ruta, så gör du enbart halvstolpar i 4 extra varv, som fortsättning på originalmönstret. Som avslutning viker du ihop den stora rutan och syr ihop den. Klart!

Mönstret till Blomma Silfveranemon med ruta hittar du här!

Mössor

Rut – en mössa med rutiga ränder

Virkad Mössa Rut

Sedan tidigare har jag två mössor som heter Svea och Sara. De påminner om varandra, men har vissa skillnader. Sara är dessutom i vuxenstorlekar och Svea i barnstorlekar. Namnen på mina mönster kopplar jag oftast samman med den som jag virkade accessoaren till. Moster Annki fick en sjal, så den fick heta sjal Annki. Likaså med faster Siw, mamma Eleonor och så vidare… 

Svea är min brorsdotter och hon fick en bebismössa när hon var ett halvt år. Svea har en storebror som heter Gideon och jag har ont om plagg som är grabbiga. Så mitt mål var att skapa en mössa till honom. Mönstrad ville jag ha den och reliefstolpar gillar jag skarpt. Jag ville dock inte att reliefen skulle bli randig som i Sveamössan och jag började testa mig fram med våffelmönster i olika varianter. Testade lite, repade lite, testade lite till, repade ännu mer och började nog om från början ett par gånger. 

(Min sambo påstår att min hobby räcker dubbelt så länge än alla andras, eftersom jag repar upp och börjar om så många gånger. Ja, ja… det är roligt att virka, så det gör inget. 😉 )

Till slut var jag nöjd med rutorna och jag hade ett slutresultat. När jag väl satt med den rutiga mössan i knäet och tittade på den så insåg jag att jag kommer att få skapa ytterligare en mössa som då får heta Gideon, för mössan i mitt knä kunde inte heta något annat än Rut!

Min farmor Ingegerd hette dessutom Rut i andra andra, så den här mössan får bli farmors mössa. Det fina med Rut är att mönstret är neutralt och passar till alla som gillar mössor. Tjejer som killar, tanter som farbröder, gamla som unga. Så nu är det bara att sätta igång och virka. Massor av mössor, för man vill ju ha många olika färger att byta med. I alla fall vill jag det. 😉

Övrigt · Handledsvärmare · Kläder

Blomma Silfveranemon

Det händer att jag virkar efter andras mönster, men oftast så hittar jag på egna designer. Jag gillar att virka rutor, för det är ett enkelt projekt som lätt går att ta med sig på resor eller till skype-mötena på jobbet. 

Rutor är dessutom multifunktionella. Du kan använda dem till i stort sett vad som helst. Filtar, handledsvärmare, grytlappar och klänningar. Det är bara din egen fantasi som stoppar vad den går att använda till.

Visst fungerar det med traditionella mormorsrutor och internet kryllar av vackra rutor med blommor. Men jag kan inte låta bli att skapa något eget. Det kliar liksom i fingrarna på mig. 😉 

Därför blev det en blomma med en ruta, som lätt går att sammanfoga till det du önskar. I mönstret ingår det även beskrivning på trekanter i två storlekar (en halv ruta och en fjärdedels ruta) och en helt slät ruta, som alla är anpassade för att fungera ihop med blomrutan. Länk till mönstret hittar du här.

Namnet på blomman kom en kompis på. En ordlek mellan att den ser ut som en anemon och att jag heter Silfver. Silfveranemon! 🙂